Consolidarea grinzilor şi plăcilor pentru creşterea rezistenţei la încovoiere

MATERIALE PROPUSE

MEGAPLATE Lamele din fibre de carbon

EPOMAX-PL Pastă epoxidică bicomponentă pentru lipit

MEGAWRAP-200 Ţesătură din fibre de carbon orientate pe o direcţie

EPOMAX-LD Răşină epoxidică bicomponentă pentru impregnare

EPOMAX-EK Pastă epoxidică

MEGACRET-40 Mortar pentru reparaţii, armat cu fibre disperse

 

I. NATURA PROBLEMEI-CERINŢE

Necesitatea creşterii rezistenţei la încovoiere a grinzilor sau plăcilor din beton armat poate să apară în următoarele situaţii:

 • Creşterea sarcinilor sau schimbarea destinaţiei spaţiului.

 • Necesitatea adaptării unor construcţii vechi la noi reglementări.

 • Îmbătrânirea materialelor de construcţie, coroziunea armăturii sau/şi defecţiuni de construcţie.

 • Necesitatea remedierii după seism.

 

II. SOLUŢIA

Consolidarea rezistenţei la încovoiere a elementelor de construcţie din beton armat (grinzi, plăci, ziduri mici, etc) se realizează prin lipirea exterioară a materialelor compozite pe talpa elementelor de construcţie supuse tensiunii. Pentru aceasta se folosesc în principal lamele industriale din fibre de carbon (MEGAPLATE), ca şi ţesături din fire de carbon orientate pe o direcţie (MEGAWRAP-200), care se aplică cu fibrele pe direcţia armăturii elementului.

Prin această consolidare se realizează:

 • Creşterea rezistenţei la încovoiere.

 • Creşterea rigidităţii la încovoiere (reducerea deformărilor).

 • Reducerea fisurării.

 • Îmbunătăţirea comportării la oboseala.

În raport cu intervenţiile convenţionale de consolidare, cum sunt lipirea de profile de oţel, lamelele de MEGAPLATE prezintă următoarele avantaje:

 • Au o greutate mică, sunt disponibile în rulouri şi se taie pe loc, la dimensiunile dorite. Aplicarea lor este uşoară, rapidă şi economică.

 • Au rezistenţă îndelungată la solicitări, umezeală şi coroziune.

 • Au grosime mică şi pot fi acoperite/vopsite foarte uşor.

 

III. APLICAREA

Se curăţă bine suportul de părţile slabe, tencuieli, vopsele, grăsimi, etc, şi în continuare se freacă bine cu o perie tare.

Suprafaţa pe care urmează să se facă aplicarea trebuie să fie netedă. Eventualele reparaţii ale netezimii suportului se fac cu mortarul de ciment armat cu fibre MEGACRET-40 sau cu pasta epoxidică EPOMAX-EK.

În continuare se scoate banda protectoare de pe una din suprafeţele lamelei de MEGAPLATE, pe care, cu un şpaclu, se aplică pastă epoxidică EPOMAX-PL. Pasta se aplică de aşa natură încât surplusul de material să se concentreze spre mijlocul lamelei, nu spre margini.

În continuare, lamela se montează pe suprafaţa curată şi se presează temeinic cu un rulou de plastic, pentru ca surplusul de pastă să iasă pe margini şi să nu rămână aer oclus între pastă şi beton. Grosimea totală a pastei EPOMAX-PL după efectuarea presării trebuie să fie de 0,5-2 mm.

După montarea lamelei pe suprafaţa de aplicare se face şi un control acustic, cu bătăi uşoare pe profil, pentru descoperirea eventualului aer oclus.

În cazul în care este prevăzută îmbunătăţirea ancorării lamelelor la capetele grinzii, lucrul acesta poate fi realizat prin utilizarea unor fâşii de materiale compozite (MEGAWRAP-200), care funcţionează şi ca armătură contra forfecării (schiţa a).

 

IV. NOTE

 • Elementele de construcţie care urmează a fi consolidate trebuie să fie pe cât posibil libere de sarcini, dat fiind faptul că materialele compozite încep să lucreze o dată cu creşterea deformării existente.

 • Sudarea optimă a lamelei (pregătirea perfectă a suportului), ca şi ancorarea sa temeinică (dincolo de zona supusă consolidării rezistenţei la încovoiere) este condiţia esenţială pentru realizarea eficienţei consolidării.

 • Se recomandă evitarea fragmentarii lamelelor, care oricum nu este necesara, dată fiind disponibilitatea materialelor de lungimi mari. Sunt însă permise intersectările lamelelelor sau ţesăturilor (cu lipirea suprafeţelor de contact).

 • Dacă se cere verificarea rezistenţei suportului, aceasta se face cu aparatul Pulloff.

 • Lamelele MEGAPLATE sunt prevăzute cu o bandă specială pe ambele feţe, care se detaşează cu puţin timp înaintea aplicării, ea asigurând o suprafaţă rugoasă, perfect curată, pentru o mai bună aderenţă atât a răşinii, cât şi a acoperirii finale cu mortar.

 • Pentru verificarea eficienţei aplicării, ar putea fi aplicate 1-2 lamele în plus faţă de proiectul de structură, care vor fi controlate după metoda Pulloff imediat după uscarea sistemului sau periodic, pe durata de viaţă a consolidării.

 • Timpul de aplicare a sistemelor epoxidice se reduce o dată cu creşterea temperaturii mediului.

 • Dat fiind faptul că pe timpul dezvoltării unor temperaturi înalte în construcţie (de exemplu în caz de incendiu) eficienţa consolidării se reduce semnificativ, este necesară protejarea exterioară a sistemului de materiale compozite (tencuieli speciale, gips carton, etc). Protecţia este necesară şi în cazul expunerii la radiaţia solară.

 • Temperatura suprafeţei betonului pe timpul consolidării cu materiale compozite nu va fi în nici un caz mai mică de +50C.

 

skitso300