Hidroizolarea terasei cu membrane bituminoase
MATERIALE PROPUSE
ISOGUM P Membrană bituminoasă plastomerică (APP) ranforsată cu ţesătură poliesterică
ISODIEN 4 PF ALU Membrană bituminoasă elastomerică ranforsată cu ţesătură poliesterică şi acoperită cu folie de aluminiu
DUROCRET Mortar pe bază de ciment şi răşini, pentru reparaţii
RAPICRET Mortar cu priză rapidă, pentru reparaţii
ADIPLAST Răşină de construcţii, pentru multiple imbunatatiri a calitatii mortarelor
ISOPAST Emulsie bituminoasă
ISOLAC-BT Lac de bitum
ISOMAC Mastic bituminos
ISOFLEX Hidroizolant pentru terase pe bază de elastomeri
ISOFLEX-T25 Hidroizolant elastomeric pentru terase
I. NATURA PROBLEMEI – CERINŢE
Hidroizolaţia teraselor trebuie să asigure o etanşeitate absolută şi totodată să fie rezistentă la condiţiile atmosferice, fiabilă şi durabilă, cu bună elasticitate şi aderenţă.
II. SOLUŢIA
Cerinţele de mai sus sunt realizate pe deplin prin utilizarea membranelor plastomerice ISOGUM. Sunt membrane confecţionate dintr-o mixtură specială de bitum şi plastomeri (polimeri poliolefinici saturaţi A.P.P.), cu armătură din ţesătură poliesterică. Constituie o soluţie eficientă, economicoasă şi uşoară pentru hidroizolarea teraselor, putând fi lipite prin încălzire cu lampa de benzină, fără utilizarea de adeziv.
Sunt adecvate pentru hidroizolarea teraselor, atât la construirea clădirii, cât şi ulterior.
În cazul în care hidroizolaţia sonstituie stratul final al suprafeţei terasei, se recomandă şi aplicarea unor măsuri de protecţie contra radiaţiei ultraviolete, pentru prelungirea duratei de viaţă a acesteia. Protecţia poate fi asigurată fie prin utilizarea de membrane bituminoase acoperite cu un strat alb sau gri de ardezie, fie prin acoperirea ulterioară a hidroizolaţiei cu dale de terasă sau cu un strat de 6-8 cm de pietriş cu diametrul de 2-3 cm. În ultimul caz se recomandă aplicarea de material geotextil între hidroizolaţie şi pietriş, pentru protejarea hidroizolaţiei.
III. APLICAREA
Pregătirea suportului
Curăţarea temeinică a suprafeţei de materiale şubrede, grăsimi, praf, etc.
Eventualele corecturi ale înclinaţiilor terasei se fac cu un mortar de ciment consistent (ciment:nisip = 1:2 la 1:3), aditivat cu răşină pentru construcţii ADIPLAST.
Se va acorda atenţie întăririi aderenţei la suport a mortarului de ciment de la înclinaţii prin aplicarea un unui strat adeziv cu adaos de ADIPLAST (ciment : nisip : ADIPLAST : apă = 1 : 1 : 0,5 : 0,5 la volum).Colţurile formate la îmbinarea dintre terasă şi elementele verticale vor fi atenuate pe toată lungimea lor prin realizarea unei scafe cu mortarul de ciment cu răşină DUROCRET sau cu un mortar de ciment aditivat cu răşina pentru construcţii ADIPLAST. Atunci când lucrările sunt urgente, alternativ poate fi utilizat mortarul de reparaţii RAPICRET, cu priză rapidă.
Consumul de DUROCRET: 1,9-2,7 kg/m. liniar de scafă.
În felul acesta se evită îndoirea membranei bituminoase în unghi drept şi deci şi fisurarea acesteia.Suprafaţa terasei, care trebuie să fie uscată, se amorsează cu emulsia de bitum asfaltic ISOPAST, diluată cu apă sau cu lacul de bitum ISOLAC.
Consumul de ISOPAST: circa 0,3 kg/m2.
Consumul de ISOLAC: circa 0,3 kg/m2.
Aplicarea membranelor ISOGUM
Foile de membrană bituminoasă se încălzesc cu lampa de benzină şi se lipesc pe suport, începând din punctele cele mai de jos, pentru a nu forma rosturi contra curgerii apei. Pelicula cu care membrana este acoperită la exterior se topeşte imediat la contactul cu flacăra şi uşurează lipirea membranei pe suport.
Marginile foilor de membrană alăturate se vor suprapune pe o lăţime de circa 10 cm.După terminarea lipirii foilor de membrană bituminoasă, rosturile de la îmbinările lor vor fi încălzite bine cu lampa de benzină şi astupate prin presare cu un cilindru metalic, pentru asigurarea unei lipiri temeinice.
În cazul utilizării de membrane bituminoase cu ardezie, procedura lipirii în zonele de suprapunere duce la pierderea unei cantităţi însemnate de ardezie. Pentru asigurarea protecţiei împotriva radiaţiei ultraviolete, se recomandă acoperirea pe toată lungimea zonelor de suprapunere cu ISOFLEX.Hidroizolaţia se extinde şi pe suprafeţele verticale (parapete, capul casei scărilor, etc), la înălţimea de circa 50cm formând un bazin etanş.
Capetele membranelor bituminoase se recomandă să fie fixate pe suprafeţele verticale cu benzi de aluminiu late de 3 cm şi groase de 2 mm. Pentru fixare se vor utiliza cuie galvanizate.
Spaţiile dintre benzile de aluminiu şi suprafeţele verticale vor fi astupate cu mastic bituminos special ISOMAC. De asemenea, punctele de întrerupere a hidroizolaţiei (la conducte, burlane de scurgere, baze metalice, etc) vor fi astupate cu acelaşi mastic bituminos special.