Remedieri complexe – Prinderea profilelor laminate pe elemente de beton

MATERIALE PROPUSE

EPOMAX-EK Pastă epoxidică

EPOMAX-L20 Răşină epoxidică injectabilă pentru fisuri de 0,1-1 mm

EPOMAX-L10 Răşină epoxidică injectabilă pentru fisuri cu deschidere 0,5-3 mm

 

I. NATURA PROBLEMEI-CERINŢE

Elementele de structură portantă fisurate trebuie să fie reabilitate şi consolidate prin sudarea unor profile metalice subţiri pe suprafaţalor.

 

II. SOLUŢIA

Profilele subţiri care se prind pe suprafaţa betonului trebuie să fie din oţel inoxidabil, cu grosimea de 1-1,5 mm.

Sudarea profilelor laminate pe suprfaţa elementelor de beton se realizează cu ajutorul răşinilor epoxidice injectabile EPOMAX-L20 (distanţa dintre profil şi elementul de construcţie 0,1-1,0 mm) sau EPOMAX-L10 (distanţa dintre profil şi elementul de construcţie 0,5-3,0 mm) combinate cu pasta epoxidică EPOMAX-EK.

 

III. APLICAREA

Procedura completă de reabilitare este următoarea:

  1. Se îndepărtează tencuiala de pe toată suprafaţa pe care urmează să fie sudate profilele.

  2. Suprafaţa betonului se netezeşte cu mijloace mecanice şi se curăţă temeinic cu aer comprimat.

  3. Se înăspreşte suprafaţa interioară a profilelor prin sablaj.

  4. Profilele se fixează mecanic (de exemplu cu cuie sau dibluri) pe suprafaţa betonului şi se chituiesc perimetral cu pasta epoxidică EPOMAX-EK fixând totodată şi duzele pentru injectarea răşinii. Distanţa dintre duze variază între 20 şi 30 cm, în funcţie de mărimea profilului.

  5. După întărirea pastei epoxidice se procedează la injectarea răşinii epoxidice EPOMAX-L20 sau EPOMAX-L10:
    a. Se montează tubul de evacuare a răşinii la prima duză. Dacă profilul este montat la talpa de jos a grinzii începem operaţia de la un capăt al acestuia. Dacă este montat pe feţele laterale începem injectarea de la duza cea mai de jos.
    b. Manevrând supapa de evacuare a răşinii la cazanul de presiune, se injectează răşina în duză până când începe să iasă prin duza următoare.
    c. Se astupă prima duză cu un dop special şi se injectează răşină în duza imediat următoare, până iese prin următoarea, ş.a.m.d.
    d. Procedura continuă ca mai sus la toate duzele. A doua zi, proeminenţele duzelor pot fi îndepărtate (sparte) şi în continuare poate fi refăcută tencuiala preexistentă.

 

IV. NOTE

  • Se recomandă, pentru evitarea contracţiilor şi dilataţiilor plăcii metalice, din cauza temperaturii, tencuiala preexistentă să fie refăcută cu un mortar consistent în grosime de cel puţin 2 cm, aditivat cu răşină pentru construcţii ADIPLAST.

  • Pe timpul aplicării, o persoană trebuie să ţină fix tubul de evacuare în duze, să astupe duzele şi să dirijeze o a doua persoană pentru manevrarea supapei de evacuare a răşinii.

  • Amestecul materialelor epoxidice trebuie să se facă cu mare atenţie şi să se folosească de fiecare dată întreaga cantitate a componentelor A şi B.

  • Se recomandă ca răşinile EPOMAX-L20, EPOMAX-L10 să nu fie turnate direct în cazanul de presiune ci, după ce se amestecă cele 2 componente ale răşinii în recipientul componentului A, să fie pus acest recipient în cazanul de presiune. În felul acesta se evită murdărirea cazanului şi posibilitatea întăririi resturilor de răşină în acesta, lucru care poate duce la deteriorarea sa.

  • Trebuie acordată o atenţie deosebită operaţiunii, în funcţie de durata de viaţă a materialului în recipient şi de temperatura mediului, pentru ca materialul să nu se întărească în timpul procesului de injectare.

  • După terminarea operaţiunii trebuie neapărat să se cureţe cazanul de presiune şi uneltele utilizate cu solventul SM-12 (se clătesc cazanul de presiune şi tubul de avacuare cu SM-12 sub presiune).

  • Pe timpul aplicării vor fi folosite mănuşi şi ochelari de protecţie.

  • Consultaţi instrucţiunile de utilizare în siguranţă şi măsurile preventive înscrise pe ambalaj.

 

 

ro26-1

 

 

 

ro26-2

 

 

 

ro26-3